Chronoodżywianie: zasady, korzyści i typowy dzień.
Wiemy, że to, co jemy, ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Ale co z porą posiłków? Starożytna medycyna ajurwedyjska rozumie, że pora posiłków jest jednym z kluczy do zachowania zdrowia. Wynika to z naszych procesów fizjologicznych, dostosowanych do naturalnych cykli dnia. Na Zachodzie mówimy o rytmie okołodobowym lub zegarze biologicznym organizmu, czyli chronobiologii. Przedstawiamy tu zasady chrononutrition, czyli jak jedzenie zgodnie z rytmem biologicznym może pomóc Ci poczuć się lepiej lub schudnąć.
Zasady chronoodżywiania.
Chrononutrition to sposób odżywiania dostosowany do zegara biologicznego poszczególnych osób. Tak więc opiera się na codziennych rytmach biologicznych kortyzolu, hormonu, który reguluje zarządzanie spożyciem żywności. Często mylony z dietą, chrononutrition jest bardziej uważany za reorganizację diety zgodnie z zegarem biologicznym. Jest to więc program żywieniowy, który dostosowuje się do osoby i jej rytmu życia: właściwe pożywienie, spożywane we właściwym czasie, w odpowiedniej ilości, tak aby przynosiło ciału same korzyści. Właściwy moment to ten, w którym organizm wydziela enzymy niezbędne do przetworzenia pokarmu. Jedzenie spożywane w niewłaściwym czasie byłoby zatem przechowywane.
Korzyści wynikające z chronoodżywiania.
Chrononutrition reguluje metabolizm i wagę, niezależnie od tego, czy masz nadwagę, czy jesteś nadmiernie szczupły. Pora spożywania posiłków wyznacza rytm, który nasz organizm, lubiący zwyczaje, w pełni docenia. Sprzyja to zasypianiu, ale także większej motywacji po przebudzeniu. Zwiększa się energia i witalność, a ogólny stan zdrowia ulega znacznej poprawie! Metoda ta pomaga również obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu krążenia. Ponadto, ponieważ trawienie jest optymalne, chrononutrition zmniejsza wzdęcia. Możesz przywitać się z płaskim brzuchem!
Typowy dzień chronoodżywiania.
Chrononutrition opowiada się za czterema posiłkami dziennie.
Rano posiłek musi być tłusty. Organizm musi uzupełniać kwasy tłuszczowe i lipidy. Poprzez prawidłowe zaopatrzenie naszego organizmu, nie produkuje on tłuszczów takich jak cholesterol. W rezultacie spada poziom cholesterolu, spowalnia się trawienie i unika się anarchicznego wydzielania insuliny. W menu znajdują się więc lipidy, białka i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym: ser, masło, szynka, chleb razowy, olej roślinny.
Między południem a godziną 13.00 kończy się lipoliza, czyli usuwanie lipidów. W tym czasie ważne jest, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczów i faworyzować białka. Zwiększają one sytość przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Typowy obiad składa się więc z mięsa, warzyw z odrobiną orzechów włoskich, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i skrobi. Aby uzyskać więcej składników odżywczych i smaku, użyj przypraw, takich jak kminek, który ma interesującą zawartość żelaza.
Na koniec dnia, między 16.00 a 17.00, można się rozkoszować świeżymi i suszonymi owocami oraz czekoladą. Jest to idealny czas, aby rozkoszować się bez poczucia winy, ponieważ organizm potrzebuje cukrów do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.
Przed pójściem spać ciało staje się leniwe, wydzieliny trawienne przechodzą w stan gotowości, a wszystkie ostrzeżenia dotyczące przechowywania stają się czerwone. Jedz lekkostrawnie, aby nie przeciążać organizmu: lekkie białka (ryby, drób) w towarzystwie zielonych warzyw.
Chronoodżywianie – żywność, której należy unikać.
W końcu żadna potrawa nie jest zabroniona, ale niektóre nie są zalecane. Na przykład, preferuj twarde sery i unikaj produktów mlecznych, takich jak jogurty, a także białe i świeże sery. Odradzamy zupy, buliony i sosy, które często zawierają bardzo dużo soli i cukru. Najlepiej jest również unikać lub ograniczyć spożycie bardzo słodkich owoców i warzyw, takich jak banany, marchew, buraki i słodkie ziemniaki. Unikaj również pokarmów dietetycznych lub 0%, ponieważ wysyłają one niewłaściwe sygnały do naszej trzustki, powodując uczucie słodkiego głodu. Jeśli walczysz z pozbyciem się cukru, oto 5 dobrych odruchów, które pozwolą Ci się do niego przekonać.
Dostosowanie chrononutrition do Twojego stylu życia.
Chociaż chrononutrition preferuje białka zwierzęce, bardzo łatwo jest dostosować jego zasady do wegetarian. Białka roślinne można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak rośliny strączkowe, soja i jej pochodne, pełne ziarna, świeże grzyby, zielone, czerwone lub brązowe algi, spirulina lub seitan (białko pszenicy). 8 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować, można przyjmować w formie suplementów diety. Ważne jest również sprawdzenie, czy nie występują niedobory m.in. kwasów omega 3, jodu i żelaza.
Możesz również dostosować tę metodę do pracy w nocy. Na przykład, możesz zjeść tłuste śniadanie po przebudzeniu. Wieczorny obiad będzie posiłkiem mięsno-mięsnym. Możesz zjeść przekąskę w ciągu nocy, a kolację po powrocie z pracy lub pod koniec nocy.
Jeśli masz pracę fizyczną, możesz co godzinę spożywać dodatek energetyczny: gęste jedzenie, które łączy w sobie białka roślinne, tłuszcze roślinne i węglowodany, takie jak banany. Aby stworzyć program dostosowany do Twojej morfologii i potrzeb żywieniowych, możesz już teraz skonsultować się z dietetykiem online.
Podsumowując, rytm okołodobowy to fascynujący obszar badań, który przypomina nam, że najprostsze praktyki, takie jak spożywanie posiłków o odpowiednich porach, wystawianie się na światło dzienne i wczesne chodzenie spać są czasem najpotężniejszym lekarstwem.
Warte odnotowania.
Jak każda podjęta zmiana, chrononutrition wstrząśnie Twoimi nawykami. Nie wahaj się skontaktować z dietetykiem, aby zrobić bilans!
Najnowsze komentarze